marți, 12 mai 2009

Despre restanțe...

      Sistemul de învățământ (românesc) îmi mănâncă sufletul. Pot susține la fel de bine contrariul a ceea ce tocmai am afirmat. Sofisme. Relativizări. Prejudecăți. Whatever.
      Deseori întârzii cu temele sau se întâmplă să nu fac niciodată acea parte care mi se pare redundantă. Nu e vorba de impresii artistice aici - redundanța poate fi demonstrată cu argumente solide. Unii profi o iau personal. Nu e asta. Mulți dintre ei îmi plac în mod special, cum e și cazul celei care m-a lăsat restantă semestrul trecut și e pe cale s-o facă și acum.  
      Eu ar trebui să prezint acum în scris despre mariajele timpurii din comunitățile de rromi. Chestie despre care am vorbit la seminar, am vorbit mult și am vorbit bine. Asta, după ce i-am citit pe Bobbio și pe Walzer și după ce am consultat un Raport Romani CRISS făcut cu sprijinul UNICEF. A nu se înțelege că până la studiile astea am plutit în derivă; am avut mereu o înclinație către a-i sprijini pe cei nedreptățiți, defavorizați etc. și, odată cu trecerea timpului, am tot citit despre astfel de subiecte, am făcut voluntariat și, poate cel mai important, n-am făcut parte din mulțimea care trece mai departe fluierând atunci când se impune să intervină.  
      Treaba stă cam așa: dacă nu fac referatul ăsta, efortul meu academic din timpul semestrului va fi egal cu zero – pe hârtie – și, prin urmare, voi avea restanță. Vorbesc în cunoștință de cauză: am „beneficiat” de acest tratament în semestrul întâi, într-o situație identică. Nu contează că ai cam toate prezențele, că ai fost mai activ decât majoritatea, că ai prezentat și e clar că știi despre ce e vorba. E musai să vii cu referatul. Altfel, pici. N-am primit niciodată o explicație suficient de bună pentru asta, și, chiar dacă pot să intuiesc niște argumente, niciunul nu mă satisface pe deplin. 
      Semestrul trecut m-am simțit nedreptățită. Nici o grilă de valori nu mi se părea în măsură să justifice faptul că am fost lăsată cu restanță. Și atunci chiar voiam să mai am o zi la dispoziție ca să-mi fac referatul. Eram pe muchie de cuțit, dar aveam bunăvoință. N-a contat. Poate sunt teribilistă, dar proastă nu sunt și mi se pare jignitor ca toată activitatea mea să se reducă la un amărât de referat. Nu-s disperată după note, n-aveam pretenții să iau zece. Un banal 5 era ok. Dar, nu. Trebuie să mă conformez, să mă impun sistemului, să trăiesc după legile celor care țin catalogul sau să nu promovez. Mi se pare doar mie sau am de ales între două extreme?
      Cât încă mai am totuși de unde alege, optez să nu predau referatul. Ca o măsură de rezistență. Disidență, chiar. Îi duc profei și niște flori la restanță, să n-o ia personal. Dacă tot e să fac referatul ăsta împotriva principiilor mele, măcar să-l fac pentru restanță.


21 de comentarii:

Anonim spunea...

ACORD TOTAL!!intr-adevar trebuie sa ne supunem unui set de norme si reguli pentru ca facem parte dintr-o comunitate si oricare ar fi se bazeaza pe un set de norme si valori. nu stiu cum e la tine la facultate dar la mine conducerea pur si simplu a inebunit!! toate materiile grele ni le-au bagat pe ultimul semestru. de exemplu, avem de facut la managementul proiectelor un proiect de 115 pagini!! de doua ori mai mare decat lucrarea de licenta!! iar prezentarea acestuia e conditie obligatorie pentru a intra in examen!!!asa ca...ca la noi la nimenea.

Iulia spunea...

Maria tu ai cojones si noi te iubim! :D Ai foarte mare dreptate. Si tre sa auzi si argumentele profei, io sunt curioasa. Dar stii care e treaba? Oameni ca tine sunt rari. Care se implica si vin si citesc si vorbesc. Si sistemu e facut pentru ceilalti, ca mine. In cazul meu, referatul e o dovada ca gandesc si ca citesc, pentru ca nu prea am venit la scoala si nu am prea vorbit ca sa se vada asta. Si stii cum e, sistemu nu se flexeaza dupa astia ca tine :D. Cu cojones la dizidenta!

crysenyum spunea...

Din paacte asta e sistemul. Poti sa tragi ca un bou la jug, intreg semestrul, iar din cauza unei singure teme sa nu intrii in examen. Ne kkm in el de sistem :-)

ne-am prost spunea...

ohooo, traiesti... ti`ai adus aminte sa mai scrii

alian spunea...

Deci tu din principiu insisti sa nu termini facultatea? Durerea e ca desi suna amuzant, asta faci. Tinzi sa-ti complici existenta. Asta nu inseamna ca nu apreciez efortul sau ideea revoltei. Insa birocratia e peste tot. Ii ajuta pe cei incapabili sa para capabili. E clar ca nu calitatile tale de argumentare sau the fact you give a damn sunt apreciate, ci simpla idee ridicatoare-de-moral: e scris!Ramane! Am spatele asigurat.Crap.

Răzvan spunea...

:) Mărie și Mărioară ... Eu sunt de acord cu faptul că nu un referat relevă inteligența/activitatea sau dăruirea în cadrul într-un seminar. Dar gândește-te la o chestie: Cum ar fi dacă notarea s-ar face după cum zici tu ? Dacă toți am fi notați după ceea ce zicem la un seminar? Sunt sigur că doamna profesoară nu știe numele nici a unui sfert din ”trupa” de la EDS.
Eu zic că până la urmă tot plătești că nu faci referatul. Că platești acum sau mai târziu ... E pointless!
E OK să ții la principiile tale, dar gândește-te că O.B. nu va lua în calcul faptul că tu nu ai predat referatul din ... ”disidență”. Ea trebuie să facă notarea ... Că o face azi (și stă mai puțin la o înghețată) sau în toamnă ... nu îi va fi tot una. Doar o va enerva, cu siguranță nu va găsi nimic de apreciat în asta.

Sorry to disappoint you (dacă te așteptai să zic altceva :P )

Anonim spunea...

Cred ca problema e ca, in general, tu nu iei nota pentru cat de bun esti, ci pentru cat de bine te conformezi regulilor impuse. Regulilor se poate supune oricine, deci toate metodele astea de evaluare nu fac altceva decat sa scoata in fata mediocritatea. Nasol. Mi se pare ca nici macar nu esti incurajat sa te exprimi tu prin teme, referate, proiecte etc. Tot ce trebuie sa faci este sa faci o tema, referat proiect care sa abordeze tema dintr-un unghi cat mai apropiat de unghiul aluia care evalueaza. Nu sa o gandesti tu, ci sa te gandesti la ce s-ar gandi ala, dupa care sa o gandesti in limitele astea. Nasol. Evident ca trebuie sa existe reguli de notare, dar ele pot fi mai flexibile. De aia sunt eu la taxa :))

Sperminator 2.0 spunea...

Oooo buna dimineatza soare! uitasem ca suntem 4:))

Sperminator 2.0 spunea...

:( ai rupt caracteru semioligofren al blogului postand ceva care are urme de inteligenta...cacat:))

Anonim spunea...

bineinteles ca ai dreptate! bineinteles ca nu e corect! dar e vorba si de adaptabilitate la reguli, oricat de tampite ar fi. daca te revolti acum nu rezolvi nimic, ma bine joaca dupa regulile lor, si cand vei avea intr-adevar sanse sa schimbi ceva, fa-o! Si nu cred ca regulilor se poate supune oricine...

Olivia spunea...

Maria, stiu ca te astepti de la mine la ceva mult mai inteligent, dar eu nu pot decat sa vociferez.... sa-mi bag pula!!! adica tre maine sa invat si sa imi si compun nebunia aia de referat...

school sucks.

cat despre maniera de evaluare a profesorilor nostri.. sa fim seriosi... ma abtin. mai am putin si termin si ma duc... mancand pamantul.

Mireille spunea...

Stii prea bine ca ti-am admirat intotdeauna curajul chiar si ala nebunesc,in situatii limita, dar pe muchie de cutit nu stiu daca nu cumva bariera dintre "conformism" si "protest indarjit" e cam subtire... General vorbind, de multe ori vrei sa creezi un precedent, sa nu i se mai intample si altuia aceeasi magarie, dar oare merita sa-ti pui mintea cu toti?
Am trait experiente aproape similare cu profii(multi dintre ei cunoscandu-mi potentialul din anii anteriori) de cand m-am angajat,dar mi-am bagat efectiv picioarele si am zis "hai s-o fac si pe-asta"..ar fi lucruri mai importante de luptat decat sa incerci sa schimbi optica unor robotei perimati de un sistem expirat..

Ana spunea...

Eu subscriu la comentariul Iuliei. Vorbesc atat de rar pe la ore, incat nu cred ca as fi terminat vreodata anul I daca n-ar fi fost "sistemul".

[Ceea ce nu ma face sa par proasta? Sau da?]

eu_anca spunea...

Pai. Hai sa recunoastem. Acum nu e in regula ca dupa munca de un semestru nota se rezuma la un referat, dar cand nota se rezuma la un referat si nu faceam nimic pe parcursul anului ne convenea. Asta este. Evaluarea ne este adusa la cunostinta inca de la inceput. Ni se da si data limita si avem mult timp sa rezolvam problema. Sincer acum, nu zic ca e cel mai bun sistem din lume. Departe de mine gandul, dar hai sa recunoastem ca nici noua nu ne convine in niciun fel.
Iar in ceea ce priveste cazul tau in particular, tot respectul pentru ceea ce vrei sa faci, din moment ce asta consideri tu ca este corect. Doar ca nu stiu cat de bine ti-ai ales momentul. Chiar iti complici viata inutil, intr-o perioada in care nu ai nevoie de asa ceva. Deci mai bine pune mana si fa amaratul ala de referat si asigura-te ca nu iti mai bati capul cu restante.

kid2920 spunea...

ufff!!! e de cacat! eu anu trecut era sa raman la programare, desi profu vroia sa ma treaca, pt k laborantul a fost de parere k am lipsit la 2 lab, si alea erau cele mai importante si... nu merit sa trec!!!
desi eu imi facusem lucrarea, ceea ce insemna k stiam sa "programez" , nu meritam sa trec pt k am lipsit la laboratoarele unui imputit care oricum nu stia sa predea. am facut scandal si am trecut... anul trecut!!! anul asta nu! :D

am maine restanta la programare... oare trec!?!?!

si, pt a va linisti, mai multa dezorganizare decat la mine in facultate nu o sa gasiti nicaieri!!! bag mana in foc!!! si cica e armata!!! halal armata si minister!!! nu mai comentez k ma baga astia in puscarie!!!

v-am pupat!

kid2920 spunea...

P.S.: vreau sa votez de 2 ori! :D

motanu' porno spunea...

teribilism de 2 bani. ce sa spun! ce cauti la facultate daca nu vrei sa te conformezi unor minime norme?

si ce daca stii cel mai mult? daca nu dai examenul de licenta, de exemplu, nu iei licenta. foarte simplu.
la fel si cu referatul tau amarat, pe care ti-a fost lene sa-l faci, desi nu ai recunoaste asta nici sub amenintarea sabiei. diszidento!

kid2920 spunea...

am trecut la programare!!! cu 6, dar e bun si ala!!!

maria spunea...

În primu' rând, felicitări celor care au promovat fără să se aleagă prafu' de coloana lor vertebrală (știți prea bine la ce mă refer, începând de la lustruit cururi didactice și culminând cu sportu' național numit copiat/ plagiat)!

Secondly, azi am scos-o pe profa din sărite expunându-mi frustrările menționate și aici. Ne-am enervat amândouă, a zis că așa e sistemu' și că, odată ce stabilește ceva, vrea să rămână așa și că nu mă poate trata diferențiat. I-am replicat că sistemu' e menit să ne trateze pe toți ca pe niște oi și că eu nu vreau să fac referatu'. Apoi a zis că lucrarea e absolut necesară, că se păstrează ca dovadă de către facultate etc etc. A rămas în coadă de pește și, colac peste pupază, sunt singura cu restanță iar profa' susține că nu poate da un examen cu un singur student, așa că a insistat să aduc referatul.
Așa-numitul "motan porno" care a excelat prin superficialitate într-un comentariu anterior m-a sfătuit să nu predau lucrarea, să văd ce se întâmplă.

maria spunea...

P.S.: Am uitat să vă spun că m-a trimis la decan să fac reclamație dacă nu-mi convine ceva - asta înțelege profa prin dialog cu studenții :).

Anyway, cum să le pretinzi unor profi să nu te trateze ca pe o oaie când ei înșiși spun că nu le place sistemul, dar se conformează? Și, la o adică, nici nu-și asumă... Zic că ăsta e sistemul și te trimit la decan.
Și ne spunea nouă profa la seminar despre anumite legi și reguli nedrepte, respectate de fraieri orbește!

Păcat... chiar plăcuse profa, în multe privințe. Acum, sincer, vorba Iuliei, "nici nu mai știu ce să cred".

Partea bună e că a început să-mi meargă mintea mai bine de când cu nesupunerea asta. Mă tem că, dacă mă apuc de referat, o să-mi prăjesc neuronii instantaneu.

Anonim spunea...

ideea sta in felu urmator, ca sa zic asa...la decan nu ai nicio sansa de izbanda cand e vorba de reclamatii, suspectii, plangeri...te da afara pe use si nici pe fereastra nu poti intra, cand ti-o tranti zambetu ala a lui de mare ipocrit de decan ce e... solutia ar fi sa predai referatul, pana la urma si la coada nu e asa mare baiu'... ii bagi pe gat profei ce ii place ei sa auda:))... oricum, orice ai alege se rasfrange asupra ta, tine minte asta...

 


ne-am prost © 2010.