joi, 26 martie 2009

A fost muzică

Sa ma scuze Depanatu` ca i`am furat si adaptat intrarea, da` o sa`i treaca. Ideea ineptiei de azi este muzica. Ce inseamna muzica, si ce a insemnat. Adica, mai elaborat, ce inseamna muzica pentru generatia standardizata de astazi, dependenta de McDonald`s, si idei si comportament trase la indigo. Toate astea puse in comparatie cu ce a fost muzica odata.

Ce am avut

1. In primul si in primul rand, imediat dupa revolutie au fost rockerii. Primele festivaluri studentesti au fost tributare zeului chitara. Ce insemna asta? Pai aveam 2 categorii.

a. rockerii rai, aia care erau suprimati inainte de `89, si care acum ascultau ce le pica in mana, si ascultau pe fata. Erau oamenii care protestau pasnic, erau aia care au mancat bataie la mineriada, erau aia care ii injura toata lumea pentru ca nu erau "normali". Erau oamenii care ascultau Metallica, Slayer, Megadeth, Iron Maiden, oamenii care umpleau stadioanele si devorau orice concert cu muzica buna. Ce s`a intamplat cu ei? Sunt oamenii care acum sunt sefi de departamente, sunt unii dintre pionierii publicitatii si al televiziunii comerciale, asta prin simplul fapt, ca pe vremea aceea rockerii chiar erau mai destepti decat majoritatea, nu doar copii obositi cu sindromul superioritaii adanc infipt in ADN( o sa vorbim de ei)

b. rockerii linistiti. SUnt aia care ascultau pe sestache europa libera, doar doar or sa asculte un scorpions, un purple sau un floyd. Erau oamenii care au privit schimbarea, si au murit in piata revolutiei. Ei sunt omaneii care azi sunt sefii pe care ii injuri, oamenii care nu au fost curve si nu s`au bagat in politica, in speranta ca mai pot schimba ceva

2. Rapperii. Mama, ce nebuneala era atunci. Pe vremea cand un tricou cu " Lakers", o pereche de blugi cu 7 numere mai mari, si o sapca pusa invers nu te faceau dur. Te faceau un papagal cu impresii. Ma refer la oamenii care atunci cand puneau mana pe o caseta cu 2Pac, ziceu ca l`au prins pe Dumnezeu de picior. Sunt oamenii care astazi ii injura pe copii care au impresia ca sunt duri, si pe 14 ani isi fac trupe in care injura viata din ghetoeu, cu toate ca mamaica si taticu nu l`au lasat pe sofer sa`l duca cu masina la scoala prin zone rau famate. Sunt oamenii care azi inca mai incearca sa mai schimbe ceva prin puterea cuvantului, nu a unei aparante de clovn , si rime furate de la legendele rapp`ului.

3. Dancerii, erau oamenii care ascultau East17, Backstreet, si toate trupele de baieti, care intre noi fie vorba erau penale si atunci. erau gagii aia cu mintea`mpartita`n doua si oxigentati cu peroxid de la farmacie. Erau oamenii pe care ii durea in pula cu cine se distreaza. Erau oamenii care plecau cu rucsacu in spate, doar ca sa vada rasaritul la costinesti, si sa bea linistiti o bere pe plaja, cu toate ca muzica ii diferentia enorm de claia de pari si piele care bea votka 2 metrii mai incolo, care mai tarziu avea sa`i devina frate. Astazi sunt omenii pe care ii vezi ingineri sau economisti, fara ca sa le pese de ce natie esti tu. Sunt oamenii care apreciaza omul, nu aparenta.

4. Raverii. Erau dubiosii aia care ascultau muzica pe care nu o intelegea nici dracu`. Sa ne aducem aminte de Prodigy, si alte trupe de genu. La chefurile date la comun, adica toate genurile posibile, adunate intr`o camera 4 pe 3, astia erau aia care asteptau sa se imbete toata lumea, numai ca sa asculte linistiti un "Fire Starter". Astazi sunt oamenii care incerca sa educe pustimea din discoteci, dar de obicei nu au sorti de izbanda.

5. Manelistii, ca tot prin anii `90 au aparut si astia. Erau oamenii care prin `91 ascultau populare la chef, sau Azur, si alte trupe. Ii durea in gaura din capul pulii, daca tu esti rocker, rapper sau orice altceva, atata vreme cat erai om. Astazi situatia s`a mai schimbat. Anii de indobitocela si`au pus amprenta, si manelistul de atunci, este unul din manelistii de vaza de azi, care a facut bani prin "munca" in strainatate, si nu te mai recunoaste pe strada. Sau a doua varianta care este si mai rea, fiind copil de bani gata, astazi este un "bussines-man" cu cele 7 angrouri,si in vezi in Bamboo cum bea uischi cu energizant si agata pustoaice proaste.

6.Fatucile. Astea erau de obicei fane andre, sau alte mizerii muzicale de pe atunci. Se imbracau numai in sclipici si alte rahaturi. Aveau numai plastic in par, pentru ca idolii lor faceau la fel. Erau fetele care iti sugeau pula`n spatele liceului pentru un american cola la jumate si un winston mic. Astazi, sunt "assistant-manager", pe la nu stiu ce firma obscura, si talentele exersate in liceu, o ajuta acum la urcusul greu pe scara ierarhica.

Ce avem acum

Acum nu mai e greu de zis. Is vreo 3 categorii mari. Sau poate 4

1. Clubberii. Sunt un metis dubios intre manelisti si raveri. Is aia care nu asculta manele decat la baie, pentru ca nu mai e cul, si rup cluburile de fite, cu dansuri idioate. Nu exista vre`un individ unica in toata sleahta asta, numai idioti cu freze de cotofene, cu ochelarii D&G, si cu chica oxigenata. Asculta ATB sau Tiesto, pentru ca asa e la moda. Nu sunt in stare sa`ti spun anul marii uniri, dar iti pot trancanii 2 ore despre difernetele subtile intre muzica lui ATB si cea a lui Tiesto(acelasi rahat, cum ar spune un prieten, unu s`a basit si i s`a parut ca suna bine, a mai pus un "beat",si a aparut minimalu`). Viitorul lor este impartit. Aia de bani gata or sa faca asta in continuare, pentru ca o sa mosteneasca si afacerile lui taticu, si cretinii decerebrati, care ziua muncesc pe santier si noaptea se duc in club, care si peste 2jde ani or sa faca tot aia.

2. Pokemonii sunt urmasii nedrepti si nelegitimi ai tuturor rockerilor. Daca mai devreme ziceam ca de obicei rockerii erau mai inteligenti decat restu`, adunatura asta de suparati au impresi ca un tricou cu Linkin` Park te face mai tare. Toti sunt adusi la standarde de cretinism egale, si nu exista unul mai rasarit intre ei. Sunt idiotii care ii vezi prin baruri si emit pareri pertinete despre orice. Sunt pustii aia frustrati, pentru care rockul este un mod de a parea mai interesant, nu un stil de viata. Sunt aia care te streseza sa vii la conertul trupei lor de cacat, care oricum are trei melodii si alea sunt coveruri dupa metallica, despre care au auzit ei ca e cea mai tare trupa de rock din lume. Habar n`au pe ce lume sunt, sunt vai de pula lor, si merita un bocanc in cap. Or sa ajunga fie vre`un artist obostit pe care il asculta numai pokemoni obositi, fie o sa`si dea seama ca nu e cu nimic deasupra nimanui, o sa faca vrei facultate si o sa ajunga probabil programator pe la vreo firma.

3. Emoistii, care de altfel sunt preferatii mei. O adunaturi de "veri IT" care nu pot sa`mi dau seama de unde dracului au aparut. Daca pana anul trecut punctul maxim al penibilui in reprezentau clubarii, astazi sunt copii tristi cu freze prabusite. Dintre toate cele 3 categorii, astia merita cel mai mult un picior in moalele capului. Sunt vitele alea negre si schiloade, copii de bani gata pe care nimeni nu`i intelege. Au descoperit ei prin clasa a 7-a trupe gen "tokio bordel", si si`au dat seama ca viata lor nu mai are rost, lucru cu care sunt perfect de acord. Care este scopul existentei acestor tristi nu pot sa`l gasesc, si probabil cand mai injur cate unul pe strada, o sa rada cand isi taie venele si o sa zica "ce viata dura, a mai ras un inferior de mine". As organiza un fel de MISA a emoistilor, o sa fiu guru lor, si in loc de spirale orgiastice, o sa fac un maraton de taiat vene. Si asa o sa scapam dracului de toti. Cat despre viitor, astia n`au nici un viitor.

4. hip-hop-erii. Astia sunt urmasii rapperilor, si au impresia ca sunt cel mai bun lucru care s`a intamplat de la inventarea rotii. Sunt dobitocii care incearca sa te convinga ca hip-hopo-ul este cea mai tare muzica. Sunt cretinii care asculta numai Lil` Mac Mac, Dr. Bre( asta nou nu clasicii de la NWA), Sau pe BMX. Sunt imbecilii care, la fel ca pokemonii isi fac trupa, si dupa aia iti baga tie pe gat demo`urile lor obosite, in care nu spun nimic, decat injura, pentru ca asa au vazut ei ca se face, trebuie sa te revolti, si sa injuri. Ordinarii astia cu impresii sunt cei care peste 20 de ani or sa`ti zambeasca cand iti aduc cafeaua la munca.

Cam atat pana acum, cu siguranta am omis multe categorii, si multe alte genuri. Sincer, mi se rupe, cum mi se rupe si de generatia asta fara identitate, natie de copii prosti spalati pe creier, fara idei proprii, care nu mai stiu sa se disterze, nu mai faca cheta sa`si ia o bere, nu mai ies cu cortul, pentru ca nu e igienic, si pentru care generatiile trecute sunt obosite. Dobitocii care nu mai stiu sa se distreze si nu mai stiu ce gust are mancarea adevarata, si care au uitat cum arata un rasarit privit fara ochelari de soare. Cretinoizi cu minti de zombi, sa va tragem o muie batraneasca, noi astia viitorii babalaci expirati.

Niciun comentariu:

 


ne-am prost © 2010.